Kto powinien brać więcej tej witaminy? Tego możesz nie wiedzieć

Przez lata utarło się, że witamina C to najłatwiej dostępna i przyswajalna z witamin, zatem nie ma potrzeby, aby zwracać na nią większą uwagę. Ale czy na pewno? Niedostateczna ilość tej witaminy może powodować w organizmie szereg komplikacji. O kilku pewnie nawet nie wiedziałeś.

Funkcje witaminy C w ludzkim ciele

Witamina C to jeden z najważniejszych antyoksydantów w organizmie człowieka. Jej właściwy poziom odpowiada za właściwą regenerację skóry i błon, uszczelnia naczynia krwionośne, pozytywnie wpływa pracę mózgu, serca oraz reguluje poziom hormonów we krwi. Witamina C bierze udział w syntezie kolagenu – czyli głównego białka budującego skórę – jest zatem nieodzowna w okresie menopauzalnym, kiedy z wiekiem poziom hormonów maleje, a skóra traci swoją naturalną gęstość. Ponadto witamina C wzmacnia układ odpornościowy i odgrywa kluczową rolę we wchłanianiu ważnych dla zdrowia składników mineralnych – w tym żelaza. Już niewielka jej ilość zwiększa przyswajalność niehemowego żelaza o kilkaset procent.

Gdzie znaleźć?

Dużą ilość witaminy C znajdziesz w owocach – przede wszystkim cytrusowych – pomarańczach, grejpfrutach, cytrynach i kiwi, ale również w borówkach, truskawkach, malinach i jabłkach. Warzywa również posiadają jej spore ilości. Należą do nich: natka pietruszki, ziemniaki, papryka, cebula, warzywa kapustne oraz zielone warzywa liściaste. Aby zwiększyć przyswajalność witaminy C w organizmie, należy zminimalizować obróbkę termiczną (gotowanie, smażenie i pieczenie powoduje utratę witaminy C), zjadać warzywa i owoce ze skórką i włączyć do diety produkty fermentowane np. kiszone ogórki, kapustę, buraki, soki z kiszonek i zakwasy.

Co z suplementacją?

Witamina C przyjmowana jako suplement będzie dobrym pomysłem w okresie jesienno-zimowym, gdy podaż świeżych warzyw jest ograniczona. Warto jednak pamiętać, że większe dawki nie oznaczają lepszego wchłaniania. Spożycie ok. 30-180 mg wit. C na dobę, powoduje przyswajalność na poziomie 70-90 proc. tej ilości. Gdy jednorazowa dawka (typowa dla popularnych suplementów) przekracza 1000 mg, połowa witaminy zostanie wydalana z moczem. Spożywanie tak dużych dawek długofalowo może uszkadzać nerki i prowadzić do kamicy nerkowej.

Kto potrzebuje więcej?

Oczywiście zwiększone zapotrzebowanie na wit. C jest uzasadnione nie tylko w okresie jesienno-zimowym czy podczas rekonwalescencji. Dotyczy to również osób pracujących fizycznie, sportowców i osób, które są bardzo aktywne. Ponadto, z uwagi na funkcję antyutleniającą witamina C może być świetnym środkiem odtruwającym – powinni zatem sięgnąć po nią bierni i czynni palacze, osoby, które okazjonalnie wypijają alkohol czy osoby po przebytej antybiotykoterapii i po innych środkach farmakologicznych.

Odtruwa i utlenia

Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C zaleca się także osobom z zespołem słabego wchłaniania, anemią, i chorobami jelit. Osoby, u których zdiagnozowano IBD i/lub IBS (choroba Leśniowskiego-Chrona, zespół wrzodziejącego jelita, zespół jelita drażliwego) powinny sukcesywnie zwiększać jej ilości w diecie. Zwiększoną ilość witaminy C podaje się również osobom narażonym na silny i przewlekły stres oraz pacjentom geriatrycznym i z nowotworami. Aby zweryfikować poziom tej ważnej dla zdrowia witaminy, należy wykonać badanie na obecność pierwiastka we krwi.

 

Opracowanie: Kamila Gulbicka
Źródło: Strona Zdrowia

Dodaj komentarz