12-latka wymyśliła butelkę, która może pomóc rozwiązać problem plastiku
Codziennie na świecie sprzedawane jest ok. 1,4 mld jednorazowych plastikowych butelek z wodą. Są to tony plastiku, które często lądują w środowisku naturalnym. Według szacunków zaledwie 10 proc. plastikowych opakowań zostaje poddanych recyklingowi. Puste butelki kończą niestety w oceanach czy lasach, co motywuje młodych odkrywców do działania.
12-letnia Madison Checketts mieszka w mieście Eagle Mountain w Stanach Zjednoczonych. Dziewczynka postanowiła zająć się problemem plastikowych odpadów, projektując ekologiczną butelkę, w której nie ma ani grama tworzyw sztucznych. Swój projekt nazwała “Eco-Hero”.
Uczennica walczy z plastikowymi śmieciami
Butelka “Eco-Hero” wykonana jest w stu procentach z produktów nadających się do spożycia. Po wypiciu opakowanie może być po prostu zjedzone lub kompostowane.
Aby dostać się do wnętrza, wystarczy nadgryźć miękką, przypominającą żel powłokę — nie ma tu żadnych nakrętek. Butelka jest też biodegradowalna, więc ci, którym nie w smak jedzenie takiego pojemnika, mogą bez wyrzutów sumienia ją wyrzucić.
Inspiracją do stworzenia ekologicznej butelki był widok zaśmieconych plaż w Kalifornii, gdzie Madison od lat jeździ z rodziną na wakacje.
“Plaża to jedno z moich ulubionych miejsc. Widząc ją zaśmieconą jednorazowymi butelkami po wodzie, uznałam, że to musi się zmienić” — wyznała w wywiadzie dla “Smithsonian Magazine”.
12-latka zaczęła pracować nad swoim ekologicznym rozwiązaniem w październiku 2021 r. w ramach szkolnego konkursu naukowego. Zajęła w nim pierwsze miejsce, awansowała do kolejnych kilku etapów, a we wrześniu 2022 r. znalazła się w gronie 30 nastoletnich finalistów Broadcom Masters Competition, wiodącego w USA konkursu w dziedzinie nauki, technologii, inżynierii i matematyki.
This is Madison Checketts.
After learning about plastic pollution, she designed a water bottle that is 100% edible.
It's made with a thin gel that you can eat — similar to the bubbles in bubble tea.
She's only 12. pic.twitter.com/WaGDNWnfOS
— Goodable (@Goodable) December 15, 2022
Do stworzenia nietypowej butelki Madison zastosowała metodę odwróconej sferyfikacji, wykorzystywaną od lat w gastronomii, a dokładniej w kuchni molekularnej. W ten właśnie sposób powstawały dania w słynnej hiszpańskiej restauracji El Bulli.
“Eco-Hero” nie przypomina butelki, ale ma taką samą funkcję
Głównym składnikiem “Eco-Hero” jest mleczan wapnia, którego roztwór Madison umieściła w silikonowej formie i zanurzyła w roztworze alginianu potasu — który można znaleźć w brązowych algach — a następnie wstawiła do zamrażarki na siedem minut, co pozwoliło na uformowanie się żelowej membrany zabezpieczającej wodę. W finalny skład butelki wchodzą także sok z cytryny, woda oraz guma ksantanowa.
“Zrobiłam wiele prób, by membrana była na tyle mocna, aby nie pękała mi w rękach” — przyznała Checketts.
“Wiele razy, gdy próbowałam ją podnieść, po prostu się rozpadała i to był jeden z największych problemów” — dodała. W końcu jednak się udało.
Aby sprawdzić, jak trwała jest “Eco-Hero”, Madison umieściła jeden egzemplarz w roztworze wody z sokiem z cytryny, który trzymała w lodówce tak długo, jak się dało. Tworząca butelkę żelowa membrana pękła po trzech tygodniach.
“Nauczyła się, że ciężka praca się opłaca i dostrzegłam to w niej, gdy robiła kolejne próby i trochę się frustrowała” — mówiła w rozmowie ze “Smithsonian Magazine” Missy Checketts, matka dziewczynki.
“Tak naprawdę nie musiałam nic robić, tylko obserwować, jak nieustannie próbuje. Kiedy coś nie działało, szukała innych metod i wypróbowywała je do skutku”.
Na pewno sama to wymyśliła?