O tej Polce mówi cały świat. Stworzyła opakowanie, które można zjeść

Nowe, organiczne opakowanie nosi nazwę SCOBY, uprawia się je jak cebulę. Czas wzrostu to dwa tygodnie, opakowana w nie żywność zachowuje świeżość przez pół roku. Docelowo nowy rodzaj opakowania ma zastąpić folię spożywczą i plastikowe pojemniki.

Autorką projektu jest Róża Rutkowska, absolwentka School Of Form na kierunku Industrial Desig. Wyjątkowość wynalazku polega na tym, że nowatorskie opakowania nie są produkowane, a hodowane.  Proces rośnięcia przypomina proces dojrzewania cebuli, czyli przez nawarstwianie. Dodatkowym atutem jest to, że nie wymaga światła, sterylnych warunków ani zaawansowanych technologii.

SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) w zamierzeniu ma zastąpić plastik. „Tkanina” stworzona jest z grzybka kombuchy i utrzymuje żywność świeżą przez sześć miesięcy. Żeby ją wyhodować, potrzeba dwóch tygodni. A gdy przestanie być potrzebna, można ją wyrzucić na kompost albo po prostu zjeść wraz z zawartością.

Z informacji o SCOBY zamieszczonej na stronie Międzynarodowego konkursu dla młodych projektantów na Łódź Design Festival, można się dowiedzieć, że materiał SCOBY karmiony jest wyciągiem z odpadów rolniczych. SCOBY hodowane jest przez rolników nie tylko w celu produkcji opakowań, lecz także ze względu na cenny produkt uboczny, który jest, zależnie od stężenia, naturalnym nawozem albo napojem probiotycznym.

SCOBY może być odpowiedzią na ostatnią decyzję Komisji Ochrony Środowiska przy Parlamencie Europejskim. Do 2021 r. z krajów Unii Europejskiej znikną niektóre plastikowe jednorazówki: sztućce, talerzyki, słomki i patyczki higieniczne. Stanowią one aż 70 proc. odpadów morskich.

Z rezolucji wynika też, że do 2025 r. państwa członkowskie będą zmuszone ograniczyć produkty, dla których nie ma alternatywy. To m.in. pojemniki na kanapki, owoce, warzywa, desery czy lody.

Źródło: rozajanusz.com

Dodaj komentarz