fbpx

Bazar na Wolumenie. Zamiast wyrzucać kupcy podzielą się owocami i warzywami

Właściciele stoisk z owocami i warzywami, na warszawskim Wolumenie, zamiast wyrzucać niesprzedane produkty postanowili przystąpić do akcji foodsharingowej. Warzywa i owoce które nie nadają się już do sprzedaży, ale jak najbardziej nadają się do jedzenia, będą je w piątkowe popołudnia rozdawać warszawiakom.

Nie chcą marnować żywności

Inicjatywa na Wolumenie jest kolejnym krokiem w kierunku ograniczenia wyrzucania żywności. Kupcy przystąpili do akcji, dzięki której owoce i warzywa które już straciły na swojej atrakcyjności wizualnej, nie trafią na śmietnik.

„Nie są najpiękniejsze, ale nadal dobre i smaczne. Może te warzywa nie nadają się już do sprzedaży, ale to nie oznacza, że mają się zmarnować” – tak o akcji foodsharingowej na bazarze na Wolumenie pisze wiceprezydent Warszawy Michał Olszewski.

Akcja do której przyłączyli się wolontariusze z Foodsharing Warsaw zainicjowana została przez władze Warszawy.

Wolontariusze obchodzą stragany pod koniec dnia sprzedaży i pytają kupców, czy została im żywność, której nie sprzedadzą ale jest wciąż zdatna do spożycia. Następnie segregują produkty i  udostępniają je warszawiakom.

Zebrane w ten sposób warzywa i owoce rozdawane będą w każdy piątek od godz. 17.30 przy wejściu od strony ulicy Wolumen.

 

Jeśli nie znajdą się chętni na wszystkie produkty, zostaną one przekazane do jednej z jadłodzielni w Warszawie.

Akcja którą miasto prowadzi na Wolumenie to pilotaż.

„Współpracujemy z kierownictwem targowiska, które jest w kontakcie ze sprzedawcami. Reakcje mieszkańców były bardzo pozytywne i zachęcające do dalszych działań w tym kierunku” – mówi Marta Plasota z ratusza.

W zależności od wyników akcji, miasto zamierza rozwijać tego typu rozwiązania również na innych targowiskach.

„Zależy nam na zmianie świadomości oraz wprowadzaniu efektywnych i systemowych rozwiązań zwalczające marnowanie żywności”– podsumowuje Plasota.

One thought on “Bazar na Wolumenie. Zamiast wyrzucać kupcy podzielą się owocami i warzywami

  • 1 lipca 2020 at 10:58
    Permalink

    Super! ale tu mam APEL do wszystkich warzywo-owoco-żerców.
    MYJCIE JE w occie i sodzie przed jedzeniem.

    pół szklanki octu na litr wody (15 minut) a potem łyżka sody na litr wody.
    Dzięki temu pozbędziecie się większości pestycydów, herbicydów i glifosatu (ten ostatni niestety jest już wszędzie)

    Reply

Dodaj komentarz